YARIŞMA KATIL SİTENİ EKLE ZİYARETÇİ ARTIR




6 Aralık 2007 Perşembe

Merhaba ! EVettttttttt 3ten 4de geçeceklere 4üncü sınıfın konusu ..........

Evetttt.............Ben dörde gidiyorum . Ama seneye 3lerde dörde gidecek . Ödev sıkıntısına düşmesinler buradan faydalansınlar . Koyabildiğim kadar bilgiii ......




3. CİSİM: Katı maddenin şekil verilmiş halidir.(çanta-şemsiye-toplu iğne-tuğla-tebeşir vb…)

4. EŞYA: Bir işimize yaradığı için evde,okulda veya yanımızda bulundurduğumuz nesneleredir.( şemsiye-çanta-toplu iğne-çekiç-defter-sünger-makas vb…)

5.ALET: Cisimlere şekil vermek veya onlar üzerinde bir iş yapmak için kullandığımız nesnedir.(makas-toplu iğne-tebeşir-çekiç-kurşun kalem-tornavida-ip vb…)

6.MALZEME: Bir çoğunu bir araya getirerek bir tüketim maddesine dönüştürdüğümüz maddedir.(yumurta-tuğla-sirke-toz şeker-taş parçası vb…)

20.HAM MADDE: Taş, yün, toprak, odun, sebze, meyve ve tahıllar doğada bulunan maddelerdir. DOĞAL MADDE olarak adlandırılan bu maddeler çeşitli ürünleri elde ederken HAM MADDE olarak kullanılır.21.İŞLENMİŞ MADDE: Doğal maddelerin insanlar tarafından işlenmesiyle elde edilir.22.YAPAY MADDE: Tüketimin artması nedeniyle doğal maddelerin yetmediği durumlarda doğal madde yerine kullanılan ama insan eliyle yapılmış maddelere yapay madde denir.( kauçuk, naylon, plastik, teflon, sunta vb)





23. Maddelerin sıcaklığını termometre ile ölçeriz. Termometre ile ısı ölçemeyiz.Sıcaklık ile ısı farklı şeylerdir.Sıcaklık, ısının sonucu olur.24. Isıtılan katı cisimlerin (demir gibi) kütlesi (ağırlığı) değişmez. Ama hacmi değişir.25. Isıtılan sıvıların kütlesi değişir.Çünkü buharlaşma olur.27.Sıvı maddelerin ısı vererek katı hale geçmesine DONMA denir.28. Isıtılan her katı madde erimez.29. Isıtılan şeker bozulur.30.Birden fazla saf madde bir araya gelerek KARIŞIM oluşur.Karışımın içindeki saf maddeler karışım içinde özelliklerini kaybetmezler.31.Su ve sıvı yağ birbirine karışmayan iki sıvıdır. Sıvı yağ suyun üzerinde kalır.32.Isına ve soğuyan maddelerin kütlesinde değişim olmaz, çünkü ısı bir madde değildir.33.Buz ısıtıldığında erir.34.Tuz ve şeker kontrolsüz olarak ısıtıldıklarında bozulmaya uğrar.35.Toprak saf madde değildir, karışımdır.Toprak pek çok madenin bir arada bulunduğu bir karışımdır.36. Mum erir.37. Odun parçası yanar.38.Ayran; yoğurt, su ve tuz ile hazırlanan bir karışımdır.39.Kahve, yağmur suyu, mürekkep karışımdır.40.Demir tozu, alüminyum, naftalin, şeker saf maddedir.41. Hava ve gazoz karışımdır.42.Çay dolu bir bardağa bir kaşık toz şeker atıp karıştırıldığında içtiğimiz şekerli çay bir ÇÖZELTİdir.Burada çay, şekeri ÇÖZMÜŞ, şeker ise ÇÖZÜNMÜŞtür.Yaniçay suyu+şeker= çözeltişeker=çözünen maddeçay suyu=çözücü42. Tuz su içinde karışınca çözelti oluşturur.43.Kum su içinde çözünmez yani kumlu su çözelti olmaz.Çünkü kum bir müddet sonra dibe çöker.44.Tahta parçası su içinde çözelti oluşturmaz.45.Tebeşir tozu su içinde çözelti oluşturmaz.46.Çözeltilerde su buharlaşınca katılar dipte kalır.47.Maddeleri birbirinden ayırmak için bazı yöntemler kullanılır.Maddeyi ayrıştırma yöntemler:a) Süzdürme ve Yüzdürme(sudaki tahta parçaları ,su ve pirinç gibi..)b)Mıknatısla Ayırma(Demir tozlarını ayırabilir)c)Buharlaştırma(tuz ve şekerli suyu ısıtırsak buharlaşır tuz ve şeker dipte kalır)d)Eleme(un ve mısır, kum ve çakıl gibi…)e)Ayıklama(büyük taneli maddeleri küçük tanelilerden)


Birazda test çözelim ...................


Adı Soyadı:...................................................SORULAR1. İskelet hangi bölümlerden oluşur?………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..2. Vücuda şekil veren ve vücudun hareketini sağlayan yapılar nelerdir?………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..3. Kaç çeşit kemik vardır? İsimlerini yazınız.………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..4. Eklem nedir? Eklem çeşitlerini yazıp, örnek veriniz.………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..5.Kasların görevlerini yazınız.………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..6. İskelet ve kas sağlığını korumak için neler yapmalıyız?………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..7. İskeletin görevleri nelerdir?………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..8. Solunum organlarımızı ve görevlerini kısaca yazınız.………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..9. Nabız nedir? Nasıl ölçeriz?………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..10. Kanın vücutta dolaşımını bir etkinlikle açıklayınız.………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Hiç yorum yok: